logo

You are here

nieuws

Freya Blekman, natuurkundige aan de VUB, geeft momenteel enkele weken gastcolleges aan de Universiteit van Oxford. Daarnaast geeft ze ook les aan het Europese deeltjeslab Cern in Genève. Samen met enkele fysici maakt professor Blekman plannen voor een nieuwe versneller die de naam Future Circular Collider (FCC) zal dragen. Deze moet nog groter en sterker worden dan de grootste en krachtige deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC).
Gisteren zakten minstens 12.000 scholieren af naar de Belgische hoofdstad om te betogen voor het klimaat. Het is de tweede week op rij dat leerlingen vanuit heel Vlaanderen samen spijbelen in Brussel. Wim Thiery, klimaatexpert aan de VUB, vindt het goed dat jongeren politci willen wakker schudden met deze betogingen.
Commerciële bedrijven zijn al lang bezig met het produceren van robots voor intieme of romantische relaties. Als sociale wetenschappers zoals VUB-onderzoekster Charlotte Jewell zich niet met dit proces bemoeien zullen het vooral sekspoppen zijn en blijven. Terwijl er méér kan. Wat denken we van een robot-partner voor een persoon met een handicap of iemand in eenzaamheid? Jewell legt het uit in een college van De Universiteit van Vlaanderen. 
Tias Guns is professor data science aan de VUB en deel van de mobiliteitsonderzoeksgroep MOBI. In een college van de Universiteit van Vlaanderen gaat hij dieper in op de vraag ‘Zorgt Waze voor meer sluipverkeer?’. Het college van professor Guns kan je onderaan het artikel herbekijken. 
Je kon er afgelopen dagen niet naast kijken: het eten van vlees werd enorm berispt en afgeraden in de media. Vleesconsumptie wordt steeds meer als een foute keuze beschouwd met fatale gevolgen. Het bezorgt Frédéric Leroy, voedingsbiotechnoloog aan de VUB, heel wat grijze haren. “Vroeger stond vlees symbool voor gezondheid, vitaliteit en kracht.